Over onze Squishies

13 november 2018

BOTI levert de populaire merken Soft’N Slo, Smooshy Mushy en Kawaii Squishies aan de Nederlandse en Belgische markt.

BOTI geeft de hoogste prioriteit aan veiligheid van haar producten. De veiligheid van onze consumenten staat altijd voorop. Onze producten worden daarom uitvoerig getest volgens de Europese Toy Safety Directive  (TSD) en alle verdere van toepassing zijnde regelgeving.

Deze testen worden uitgevoerd door erkende, gecertificeerde testbureaus. TSD is in Nederland ook wel bekend als Richtlijn Speelgoed Veiligheid (RSV). Mocht u hier meer informatie over willen hebben dan verwijzen wij u naar  https://www.ornes.eu/?page_id=233

Onlangs zijn er berichten in de (Deense) media verschenen dat Squishies giftig zouden kunnen zijn. Deze berichten hebben ook de media in Nederland bereikt. Hierop heeft de Toy Industries of Europe (TIE) het volgende (vrij vertaald uit  het Engels) holding statement afgegeven:

“Toy Industries of Europe (TIE) is op de hoogte gebracht van een persbericht van de  Deense Voedsel- en Warenauthoriteit (EPA) aangaande een recent onderzoek naar de veiligheid van 12 squishy producten die in Denemarken verkocht worden. De veiligheid van kinderen is de hoogste prioriteit van de TIE en haar leden.  Er geldt zeer stricte regelgeving omtrent de verkoop van alle speelgoed in Europa en onze leden investeren zeer veel tijd en geld om er voor te zorgen dat het speelgoed dat zij verkopen veilig is voor kinderen om mee te spelen. 

Het volledige Deense EPA rapport is momenteel nog niet beschikbaar. Dit betekent dat er cruciale informatie ontbreekt over hoe het onderzoek is uitgevoerd, welke risicobeoordeling en aannames zijn gebruikt en daarnaast welke conclusies getrokken zijn op basis van de uitkomsten van dit onderzoek. Vooral hierom zijn wij onaangenaam verrast dat de media en consumenten deze drastische maatregel hebben moeten vernemen via een persbericht. Dit terwijl het rapport nog niet beschikaar is en zonder enig waarschuwing vooraf aan die firma’s die op basis van goed vertrouwen en gedegen test rapporten, squishies op markt hebben gebracht.

Totdat we inzage hebben in het volledige rapport van dit onderzoek, moet de TIE zich onthouden van verder commentaar”

BOTI hanteert een zeer strak en eenduidig beleid als het om deze richtlijnen gaat en daarom verkoopt BOTI geen goederen die niet aan deze eisen voldoen. Voordat BOTI producten verkoopt worden de testrapporten aan onze klanten (detailhandel) overlegt, zodat ook zij inzage hebben en kunnen beoordelen dat de producten veilig zijn alvorens ze in de winkels ter verkoop worden aangeboden.Voor de merken Soft’N Slo, Smooshy Mushy en Kawaii Squishy geldt dat deze uitvoerig zijn getest en dat de daarop opgestelde rapporten tonen dat deze merken aan alle veiligheidsnormen voldoen.

Wat kunt u als consument doen?

  • Mocht er twijfel zijn dan is het raadzaam eerst navraag te doen bij de winkelier of wel de importeur zoals op de verpakking is vermeld
  • Mochten er specifieke vragen zijn over BOTI producten, dan kunt u ons mailen op questions@boti-i.com. Een medewerker van BOTI zal dan zsm contact met u opnemen
  • Copyright notice: © 2020 BOTI Europe B.V. - All rights reserved